lördag 10 september 2011

 East Cape är kanske det mest isolerade området i New Zealand och därför fantastiskt för jakt, fiske och natur. Problemet är att veta hur man tar sig ut och var. Häromdagen blev jag på hjortjakt upp i "The Gorge" bergen NV om Gisborne. Jag blev hämtad kl 0500 och sedan körde vi upp i bergen och ut längs en creek. Sedan vandrade vi 3,5 timmar längs bäckfåran för att nå några öppningar som skulle finnas inne i den täta buschen.




Man fick inte vara rädd för att bli blöt om fötterna. Bäcken passerades minst 15 ggr i varje riktning. Hala stenar! Otrolig blanding av barrträd, palmer, lövträd och jätteormbunkar.


Denne snälla man arbetar i jakt/fiskeaffär i staden. Han förstod problemet at vara jägare och inte komma ut i markerna. Utan att känna mig mer än så ordnade han mark och lånade ut gevär. Jag fick låna hans gamla favorit, en Carl-Gustaf 243W, passande för en svensk! 
I sin ungdom atbetade han som jägare för staten då man försökte skjuta ned stammarna av hjort och vildsvin kraftigt. De bodde då i "huts" ute i väglös terräng ngr månader i taget. 8 kvm var lagom för tre sängar och ett kök.
Det var lite tidigt på säsongen så hjortarna gömde sig nog på lägre höjd. Vi skall göra ett nytt försök om någon månad.  




Längs vandringen såg vi flera gamla possumfällor. Possum är inplanterade som alla andra predatorer och påverkar ffa fågellivet hårt. Flera av NZ ursprungsfåglar har minskat mycket kraftigt. Possum har en väldigt varm päls/hår som används till klädtillverkning. 135 NZdollar för ett kg hår vilket motsvarar ca 10-20 plockade possum beroende på storlek och årstid.

Ute i skogen gick vi förbi en bostad för en possumjägare där han levde med sin hund och 4Wbil. Ser rätt spartanskt ut....


1 kommentar:

  1. Det är märkligt att det ska inplanteras djurarter som ibland inte alls är kampatibla med de arter som finns idag. Vildsvinen har ju blivit en landsplåga även här i Sverige.
    Idag sveper den försvagade orkanen runt knutarna här i uddevalla och regnet öser ner i vanlig ordning. Ser mycket trevligare ut på dina fina bilder från jaktturen!

    SvaraRadera