måndag 27 juni 2011

En vinterdag i Gisborne

Vi trivs bra på andra sidan jorden. Vi håller fortfarande på att hitta rutiner för att ta sig till skolan, komma ihåg vilken dag sopgubben kommer, köra vänstertrafik, var är köttbullarna...., vad packar man i en lunchbox som skall ligga i ryggsäcken hela dagen, blir tvätten ren när man tvättar den i kallvatten (!) osv. Vi har ett enplans hus på 4 r.o.k ganska centralt i ett villaområde. Vi har ett citronträd och går och spanar om de inte är färdiga snart.
 
Barnen är på sina skolor....tror jag. Albin har jag lämnat personligen och gick samtidigt till damerna på expeditionen för att betala pengar för "sausage and doughnut day". Jag vet inte riktigt vad det innebär att få en sausage som mellanmål, men det är antagligen en slags korv som Albin ändå inte äter. Doughnut får han säkert i sig. Det viktiga är väl att Albin har beställt samma som alla andra. Det serveras annars ingen mat i skolan, utan de tar med sig en matlåda. Enligt Albin så äter de andra chips och kakor och jag är beredd att tro det är sant. Albin har bara ätit riskakor och vindruvor under sina skoldagar...förutom de godsaker han smakat på av sina kompisar. Albin skuttar till skolan och säger att han har en bästis som heter Liam och en tjejkompis. Han pratar tydligen svenska med dem fast de inte förstår något. De pratar engelska med Albin och han förstår å andra sidan inte vad de säger heller.
 
 
 Hampus på väg till Gisborne Intermediate School
 
Hampus gick sin första skoldag igår och det gick bra. Hampus har en kompis som heter Sam som han pratar svenska med...Mamma fick naturligtvis inte vara med i skolan! Jag tror det är värre för mamma än sönerna. Hampus hade gjort en fotobok med bilder från Sverige som han visade upp första timman i skolan. Han sa att klasskompisarna sa "cool" många gånger, så det låter ju som att de tyckte att livet i Sverige var spännande. Fröken kallar Sverige för Switzerland och barnen frågar om Sverige ligger nära Canada. Hampus tog skolbussen hem igår från andra sidan stan. Idag satte jag honom på skolbussen till skolan och vi får hoppas att han ser vart han skall av. Det finns inga busshållplatser utan står det en hög med tonåringar utmed vägkanten, så kan man anta att bussen brukar stanna där. Det var inte coolt att ha mamma med sig, så det var nog sista gången jag var med vid bussen.
 
På väg till arbete och skola
 
Jag sitter framför den öppna spisen som drivs på gas och värmer mig. Första morgonen som Anders skulle tända den sa det KAAABOOOOM och Anders hår på benen brändes bokstavligen talat bort. Sedan hade han eldningsförbud i ett dygn. Men jag insåg snabbt att vi höll på att frysa ihjäl, så det var värt att chansa att sätta på den igen.
 
Anders är på arbetet. Han går bredvid första veckan för att lära sig deras rutiner. Handskrivna journaler känns lite annorlunda.
 Stranden vid Gisborne

2 kommentarer:

  1. Oj, så mycket nytt för er allihop! Barn är ju fenomenala på att snabbt anpassa sig och få vänner! Språket kommer också väldigt snabbt för barn...Tänk vilken lärdom du hade haft med dig om du jobbat på vår grupp innan du for...för nu är ju du och familjen invandrare där ni bor!
    Här i uddevalla har molnen skingrats och SMHI har lovat oss några varma fina dagar! Kramiz!!

    SvaraRadera
  2. Trevligt att det bor lite svenskar i Gisborne. Flyttar också dit om ca 3 v :)
    Får man fråga om ni har något tips på hur man kan hitta lägenhet, eller vet ni någon som kanske hyr ut nått boende? mvh maria

    SvaraRadera