måndag 15 augusti 2011

Rotorua - en puttrande och pysande stad.

Förra helgen var vi i staden Rotorua. Runt staden kan man se aktiva vulkaner, kika ner i stora kratrar, se kokande lera och gejsrar. Det var väldigt spännande! 1886 hade Mount Tarawera det sista stora vulkanutbrottet som dödade 150 personer. Lyckligtvis var allt lugnt och fint när vi var där och vi kom hem med livet i behåll.

Något som var läskigare än vulkaner var vägen dit. Det finns bara en väg " The Waioeka Gorge" mellan Gisborne och Rotorua och den går över en bergskedja. Vägen slingrar sig utmed bergssidan ungefär som bergsvägar gör i Norge. Problemet är att räckena oftast är obefintliga. Vägen är mycket smal och jag tänkte att här kör nog inga lastbilar...jodå, vi mötte stora timmerbilar. Ingen i familjen blir åksjuk, så de ständiga kurvorna var inte det största problemet. Det som var jobbigt var att ibland saknades en vägbana. Den hade rasat utför bergssidan eller ner i floden. Då fick man försöka köra på den lilla vägbit som var kvar. På andra ställen var halva vägen full av nedrasade stenblock. Det fanns några vägarbetare på ett ställe. De stod och hackade lite med spadar....det kändes ju betryggande? Arbetarnas huvud uppgift verkade vara att flytta runt orangea vägkoner.

Här åker vi "Luge", en slags lådbilar.

Att åka Luge i Rotorua är populärt i Rotorua. Man åker en Gondol eller skidliftar upp för ett berg och åker nerför i en väldig fart med en blandning av lådbil/pulka på hjul. Jag hängde med killarna, men jag erkänner att det var ett antal tonåringar som körde om mig. En grupp kineser hade inte så bra koll på bromsen och fick totalstopp mitt i banan. Ni kan ju tänka er vad som hände med de som kom bakom i hög fart....

Uppför berget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar