onsdag 10 augusti 2011

Vad betyder det när en maorier viftar på ögonbrynen?

I Gondolen på väg upp för berget i Rotorua.

I helgen var vi i Rotorua. Den plats på jorden där skorpan är som tunnast. Kallas också Rotovegas av NZ:ländarna för att det är lite mer kommersielt än övriga städer. Vi hade jättekul! Men mer om resan i ett senare inlägg.

Nya Zeeland ligger långt bort och Gisborne och East Cape är antagligen det mest isolerade området i landet. Finns dessutom extra mycket "culture" här då maorierna svarar för ca hälften av befolkningen. Det innebär bland annat att engelskan här är minst sagt ovanlig, eftersom uttalet är väldigt lokalt präglad och innehåller dessutom en hel del egna ord. Om de nu använder ord....inte sällan kan ett svar vara ett frenetiskt viftande/höjande på ögonbrynen vilket  oftast betyder; sweet as, dvs coolt eller ok. I alla fall är det ett positivt svar/tecken.
Jag berättade för en av sköterskorna på operation att vi hade hens (hönor). -Hens?? Yes hens! -??? Oh, you mean chooks! (uttalas dessutom tjåcks)

Tidsbegreppet ute i obygden här är väldigt flytande. Igår hade jag Pre anaesthetic clinic. (Där man skall prata med patienter som skall göra stora operationer eller är svårt sjuka sedan tidigare). Det är en ganska charmig tillställning, då man får en chans att stöta på de som verkligen bor ute i ingenstans. En dam i 50 års ålder som vägde ca 130 kg, hade SOB(shortness of breath), ständig hosta och fick sitta upp och sova kom för bedömning inför en knäprotesop. Hur länge hennes andnöd hade varit? Det enda svar jag kunde få var: A while... Omöjligt att säga om hon menade veckor, månader, år eller decennier.
Jag träffade en annan "bullet" (Patient/case som man som narkosläkare vill slippa undan och ge till ngn annan) 46 årig höggravid kvinna med svår astma, senast IVA vårdad för 5 veckor sedan. Dessutom storrökare och nu med en övre luftvägsinfektion, Hep B och självklart ett BMI på ca 55. Om hon inte föder naturligt denna veckan skall hon induceras om ngr dagar. Obstetrikerna tror på ett snitt...Jag är jour på fredag, så då får vi se.

1 kommentar:

  1. Roligt att få höra att ni hade en kul helg. Vi ser fram emot att få läsa mera om denna utflykt. Intressant att få läsa om ditt arbeta på sjukhuset Anders. Vi hoppas att du får en bra fredag.

    SvaraRadera